Per Mejnecke

Snedker og værtshusholder

Thomas Meineche Svendstrup 1784-1830

Thomas finder vi i Ebeltoft folketælling 1801, 17 år gammel. Han har ophold hos sin halvbror (Anders Olesen Svendstrup’s søn af 1. ægteskab) Stig Andersen Svendstrup der er snedkermester. Han er tillige i lære hos sin bror og han bliver udlært som snedker og han fortsætter som svend i Ebeltoft, og løser senere selv borgerskab som snedkermester i Ebeltoft.  Den 21.2.1810 da Thomas er 27 år indgår han efter forudgående trolovelse og lysning ægteskab i Ebeltoft kirke med den 10 år ældre Inger Margrethe Sørensdatter Havmøller. Hun var datter af avlsbruger Søren Jensen Havmøller. Nu er Thomas Meinick, som han nu omtales, selvstændig snedkermester. Han bor på hjørnet ved Kirkegyden og Nedergaden hvor han har købt ejendom. Senere køber han endnu et hus eller to, og han udvider bedriften. Han bliver værtshusholder uden at opgive sit håndværk. Og begge hans forretninger kendes fra annoncer i datidens avis som sikkert har været Aarhus Stiiftstidende, hvor han i 1825 bekendtgør i en lille annonce:

At moderne, og af forskellig facon og størrelse færdiggjorte ligkister kan til enhver tid fås hos mig for meget billige priser og tjener til almindelig efteretning for de som ved indtræffende dødsfald måtte forunde mig deres søgning.

Ebeltoft den 19. januar 1825, Thomas Meineche .

Men: Meineche er stavet forkert. Meuniee står der. Og det vil igen sige at redaktøren eller trykkeren ikke har kunnet stave hans navn rigtigt, og skrevet det som han har hørt det. På det tidspunkt har Thomas for længst afskaffet både Andersen og Svendstrup. En annonce fra 1822 fortæller lidt om hvad man i datidens Ebeltoft kunne lokke folk til. Det er stadig Thomas Meineche der averterer:

Med øvrighedes tilladelse agter undertegnede den 24. juni at afholde et fugleskydningsselskab, hvorved kan erholdes følgende som gevinster følgende moderne, solide og nye møbler . 1 gevinst et partnersybord, 2. gevinst et rejsechatol, 3. gevinst et syskrin, 4. gevinst en barberkasse og 5. gevinst en tobakskasse. Hvert nummer på disse gevinster koster en rigsbankdaler.  Ved skydningen må ingen rifler bruges. De ærede liebhavere som vil beære mig med deres nærvær underrettes om at der både på min bopæl og på skydebanen vil blive opvartet med forskellige gode og spise og drikkevarer.

Ebeltoft, den 21. maj 1822, Thomas Meineche.

Hermed opklaredes det at Thomas Meineche også har været værtshusholder. De to ovenstående annoncer har været gengivet i Grenå Folketidende i en rubrik om, hvad der skete for 125 år siden, og måske findes der endnu flere af den slags i de gamle aviser fra dengang da Ebeltoft ikke var opdaget af de store aviser.

Hvorfor Thomas Meineche opgiver sine virksomheder, snedkeriet og værtshusholderiet vides ikke, men det skete omkring 1828 – 1830. Måske har det været tidernes ugunst eller sygdom. Slægtsbogen fortæller, at han den 20.8.1828 undertegner købekontrakt på gården i Søby, den senere ”Christiansminde”. Thomas Meineche og hans familie flytter ind på gården i 1830. Nu er hans livsdrøm gået i opfyldelse, han er blevet selvejergårdmand. Men glæden varer kort, han dør i Søby den 3. november 1830 kun 46 år gammel. Der er nu noget der tyder på at han allerede har været syg da han opgiver sine forretninger i Ebeltoft. Han efterlader sig enken, Inger Margrethe Sørensdatter Havmøller (kendt i slægten som gamle Grethe i Søby). Hun blev da også 92 år og var stærk til det sidste. Ligeledes efterlader han sig en søn, Søren Andreas, der bestyrede gården for sin mor til hun gik på aftægt 10 år senere.

Nyeste kommentarer

25.01 | 00:58

" Deres slægtsgård benævnes Krakesborg og lå i Sønderland". Kr...

25.01 | 00:41

Hei, jeg er en av den nevnte norske grenen. Stamtreet på min vegg går tilb...

13.05 | 12:34

I mit indlæg 6/5 skrev jeg at iflg.min slægtsbog at Johan adolf meineche e...

12.05 | 20:13

Der findes også en Johan Adolf Meineche født 1755 i Voldby - død 181...